Stapelblokken zijn decoratieve blokken, waarmee je eenvoudig een plantenbak voor in je tuin kan maken of hoogteverschillen in je tuin kan creëren. Ook kunnen ze soms worden gebruikt als vijverrand. Zo zijn er genoeg toepassingen te bedenken. De blokken hebben één kant, die mooi is afgewerkt.
Het grote voordeel van stapelblokken versus de ouderwetse stenen, is dat je deze blokken niet hoeft te metselen. Je kan ze gewoon eenvoudig met steenlijm aan elkaar vastmaken.
De sierblokken zijn te krijgen bij de bouwmarkt in zowel beton als natuursteen, egaal of met reliëf en in diverse kleuren. De keuze is ruim. Zo is je tuin opknappen heel gemakkelijk!
Hoe plaats je stapelblokken?
Het plaatsen van deze sierblokken is eenvoudig:
- Allereerst graaf je een geul van zo’n 30 cm diep en 40 cm breed op de plek waar je je object wil neerzetten. Hier komt je fundering in, die ervoor zorgt dat je object niet gaat verzakken.
- De fundering maak je door in de geul een laag metselzand met cement van 20 cm te storten. Let op de mengverhouding: een deel cement met dan tien delen zand! Het cement moet door het zand geharkt worden en daarna moet stevig aangestampt worden.
- Leg de eerste laag blokken neer onder tuinniveau. De blokken worden los op het zand gelegd en dan op hoogte geslagen met een rubberen hamer. Zo zorg je ervoor dat ze stevig liggen.
- Lees de gebruiksaanwijzing van de steenlijm. Breng deze in het midden van de blokken aan.
- Zet de volgende rij sierblokken erop en druk ze stevig in de lijm. Check met een lange lat of waterpas of de bovenkanten netjes liggen. Eventueel hoogteverschil los je op met wat extra lijm. Bouw in kwartverband, dus niet bovenop elkaar maar elke steen moet een kwart verspringen. Aan het einde van de rij kun je stenen gemakkelijk op maat knippen met een tegelknipper. Ga door tot de gewenste hoogte.
Veel succes
We hopen je een eindje op weg geholpen te hebben met deze blog. Veel plezier gewenst en veel succes met het klussen.
Meer verhalen
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?
Het kopen van een huis in Amsterdam: Tips, overwegingen en het avontuur van het vinden van jouw ideale thuis
Wanneer is het niet toegestaan om een woning te verhuren in Utrecht?