Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen om zelf stroom op te wekken? Dan is het van belang om jezelf te verdiepen in de verschillende type zonnepanelen. Tegenwoordig heb je de keuze uit een aantal soorten zonnepanelen met allemaal andere eigenschappen. In dit artikel gaan we het hebben over dunne-film zonnepanelen. Lees hieronder meer over de opbrengst, kwaliteit en levensduur van dit type zonnepanelen.
Wat zijn dunne-film zonnepanelen?
Dit type zonnepanelen is gemaakt van een combinatie van koper, indium en selenide (CIS-panelen). In sommige gevallen wordt ook het materiaal Gallium gebruikt, dan spreekt men van CIGS-panelen. Tussen deze twee soorten dunne-film zonnepanelen zit geen verschil in rendement.
De meeste dunne-film zonnepanelen zijn dun, flexibel en hebben een zwart uiterlijk. Op het moment dat de panelen naast elkaar gelegd worden, dan ontstaat er een egaal zwart geheel. Veel mensen vinden deze panelen mooi staan. Dit type zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf, omdat er minder materiaal nodig is voor productie. De panelen zijn licht en buigzaam. Het rendement is vaak wel minder van dit type zonnepanelen en de levensduur is minder.
Voordelen
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dunne film zonnepanelen. De grootste voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Fraaie uitstraling. Door deze zwarte zonnepanelen naast elkaar te leggen creëer je een mooi egaal zwart oppervlak.
- Goedkoop in aanschaf. Gemiddeld zijn de kosten per paneel ongeveer de helft lager ten opzichte van andere type zonnepanelen.
- Duurzaam. Een groot voordeel van dunne-film panelen is dat ze milieuvriendelijk zijn.
- Snelle terugverdientijd. Doordat dit type panelen tot 50% goedkoper is wordt de investering ook sneller terugverdient.
- Opbrengst ook bij bewolking. Een voordeel van dunne-film panelen is dat ze ook goed werken bij bewolking.
Nadelen
Over het algemeen bieden dunne-film zonnepanelen veel voordelen, maar zoals altijd heeft het ook een aantal nadelen. Hieronder hebben we een aantal nadelen op een rij gezet:
- Lager rendement bij zonlicht. Op het moment dat er sprake is van volle zonlicht ligt het rendement van dit type zonnepanelen iets lager.
- Minder lange garantie. De meeste fabrikanten en aanbieders bieden bij dunne-film panelen minder lang garantie.
Levensduur van dunne-film zonnepanelen
Leveranciers en installateurs van dunne-film zonnepanelen gaan uit van een levensduur tussen de 15 en 25 jaar. De maximale levensduur is 25 jaar, waarbij de panelen al binnen 7 jaar terugverdiend zijn. Na deze 7 jaar bespaar je jaarlijks gemiddeld €800. Wil je meer weten over dit type zonnepanelen? Lees alles over dunne-film zonnepanelen op Offerte.nl. Zo wordt onder andere uitleg gegeven over de fiscale voordelen van zonnepanelen voor bedrijven.
Meer verhalen
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?
Het kopen van een huis in Amsterdam: Tips, overwegingen en het avontuur van het vinden van jouw ideale thuis
Wanneer is het niet toegestaan om een woning te verhuren in Utrecht?