Slim wonen is een van de trends uit de afgelopen jaren! Heb jij een idee wat men onder slim wonen verstaat? Met slim wonen bedoelen we de implementatie van verschillende slimme apparaten in huis. Het meest bekende voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de slimme thermostaat. Met zo’n thermostaat is het mogelijk om op afstand in te stellen hoe warm het in huis moet zijn. Daarbij kun je de thermostaat naar beneden zetten, als je in de auto bedenkt dat je deze nog niet hebt uitgezet. Zo voorkom je dat de verwarming aan blijft staan als er niemand thuis is! Naast de slimme thermostaat zijn er verschillende andere vormen van slim wonen.
Nooit meer iets vergeten met een slimme koelkast in huis
Naast de slimme thermostaat is ook de slimme koelkast een populair apparaat voor in huis! Bij een slimme koelkast is de voorzijde van het apparaat voorzien van een scherm, welke met je vingers bediend kan worden. Op het scherm kun je een widget plaatsen met het laatste nieuws, kun je takenlijstjes voor jullie gezin bijhouden, enzovoorts. Zo weet je zeker dat belangrijke afspraken niet langer vergeten worden! Ieder gezinslid wordt immers met de agenda geconfronteerd bij de bereiding van het ontbijt. Er zijn verschillende producenten bezig met de ontwikkeling van deze koelkasten.
Koppel de verlichting aan een app op je telefoon
Zo makkelijk als het bedienen van een slimme thermostaat kan zijn, is ook de bediening van slimme verlichting in huis. Er zijn tegenwoordig kleine spotjes, die heel eenvoudig in een lamp geplaatst kunnen worden. Vervolgens verbinden de spotjes met het WiFi-netwerk in huis, waarna je ze via een app op je mobiele telefoon of tablet kunt bedienen. Deze vorm van slim wonen is voornamelijk interessant, wanneer je in bed ligt. Wie vindt het immers niet vervelend om aan het eind van de avond nog uit bed te moeten gaan om de lampen uit te zetten?
Muziekinstallatie koppelen aan het WiFi-netwerk
Vergelijkbaar met de verlichting in huis, kan ook de muziekinstallatie verbonden worden met het WiFi-netwerk binnen je woning. Vervolgens kun je via een app op je telefoon of tablet de muziek bedienen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om tegen een centrale hub in huis te praten, zodat zelfs de bediening via je mobiele telefoon niet meer noodzakelijk is. De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer apparaten op zo’n hub zijn aan te sluiten. Bekijk hier meer toepassingen van domotica.
Meer verhalen
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?
Het kopen van een huis in Amsterdam: Tips, overwegingen en het avontuur van het vinden van jouw ideale thuis
Wanneer is het niet toegestaan om een woning te verhuren in Utrecht?