Houd jij insecten en ander ongedierte buiten de deur met horren voor je deuren en ramen? Dan wil je natuurlijk wel dat deze perfect werken en dat je er lang plezier van kunt hebben. En dat doe je door je horren goed te onderhouden. Het is belangrijk om alle onderdelen schoon te houden. Ook moet je horren soms beschermen tegen bepaalde weersomstandigheden. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Dat vertellen we je in deze blog!
Horrengaas schoonmaken
Ten eerste moet het horrengaas af en toe worden gereinigd. Horren houden namelijk niet alleen insecten, maar ook vuil en pollen van buiten tegen. Na verloop van tijd zul je zien dat deze vastzitten in de gaatjes van de hor. Bij het schoonmaken van de hor is het belangrijk dat je nooit gebruikmaakt van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het horrengaas namelijk aantasten of laten verkleuren. En dat wil je natuurlijk niet! Gebruik gewoon een vochtige doek of een borstel om het horrengaas schoon te maken. Ook kun je ervoor kiezen om de stofzuiger met een opzetborstel te pakken. Hiermee kun je namelijk makkelijk het stof verwijderen. Als je iets achter de hor houdt bij het stofzuigen, zal dit makkelijker gaan. En als je de hor kunt verwijderen kun je deze gewoon plat op de grond leggen tijdens het stofzuigen.
Frame en rails schoonmaken
Bij het schoonmaken van je hor moeten het frame en de rails niet vergeten worden. Ook hier kan zich vuil of zand ophopen. Om ervoor te zorgen dat je horren optimaal blijven werken, moet dit vuil worden verwijderd. Ook hiervoor geldt weer dat er geen agressieve schoonmaakmiddelen mogen worden gebruikt. Je kunt de profielen gewoon schoonmaken met de stofzuiger of met een zachte borstel. En is het vuil aangekoekt? Dan kun je lauw water gebruiken. Maak alles wel weer goed droog na het schoonmaken.
Bescherming tegen weersinvloeden
Natuurlijk wil je je horren goed beschermen tegen bepaalde weersomstandigheden, zodat je er lang plezier van kunt hebben. De meeste horren zijn rotvrij, waardoor regen en wind de hor niet kunnen aantasten. Wel kan het soms verstandig zijn om je hor te beschermen tegen vastvriezen. Bij een hor met rubber aan de onderlat kun je dit het beste doen door deze in te smeren met zuurvrije vaseline. Zo voorkom je vastvriezen van de hor. Ook kun je de rails inspuiten met siliconenspray.
Plissé hordeur weer soepel laten lopen
Heb je een plissé hordeur? Dan kan het voorkomen dat deze wat stroever loopt na verloop van tijd. In dit geval is het verstandig om de onderketting te reinigen met een vochtig doekje of de stofzuiger. Zorg er altijd wel voor dat je alle onderdelen na afloop weer goed droog maakt. En maak je hordeur nog lawaai? Dan kun je de ketting inspuiten met siliconenspray. In de winter is een plissé hordeur eigenlijk overbodig, dus dan kun je hem beter lekker warm opbergen.
Meer verhalen
Waarom mos groeit in jouw gazon en hoe je het kunt voorkomen
Weten wie er rond loopt? Beveiliging met een wildcamera
Welke soorten afvalcontainers zijn er?