Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in woningen. Niet alleen in oude huizen komt dit probleem voor, ook in nieuwe woningen is vocht nog altijd een van de meest voorkomende problemen. Optrekkend vocht kan aan de binnen- en buitenmuren verschijnen, het kan ook in de kelder opkomen. U herkent optrekkend vocht aan een vochtige plek op de muur, maar er kunnen ook andere signalen zijn. Het behang laat los, de verf gaat van de muren af of er ontstaat schimmel langs de muur. Een muffe geur is ook een teken van vocht.
Ontstaan van vochtplekken
Optrekkend vocht kan verschillende oorzaken hebben. U bent er in ieder geval zeker van dat het vocht uit de ondergrond naar boven trekt. Verouderd isolatiemateriaal dat niet vochtwerend werkt of stuk is, niet voldoende lagen in de constructie van de woning en contact van het metselwerk met een vochtige ondergrond zijn veel geziene oorzaken. Er zijn ook nog verschillende factoren die het optrekken van vocht versterken. Een ontbrekend trasraam, een foutieve fundering of slechte bouwmaterialen in de constructie, vervuild grondwater met zouten, het speelt allemaal mee. Verder hebben ook de luchtvochtigheid, temperatuur en de mogelijkheid tot verdamping invloed op het optrekken van vocht.
De risico’s van optrekkend vocht
Optrekkend vocht komt met verschillende risico’s aan zowel de woning al de gezondheid. Er kunnen schimmels groeien, de stuclagen gaan los, het metselwerk gaat stuk en er verschijnen condensatieproblemen in huis. Rottend hout, bol staande vloeren en ook betonrot is een gevolg. Door de vochtplekken niet aan te pakken, en de bron van het vocht niet te bestrijden, kan dit allemaal gebeuren. Het heeft ook veel effect op de gezondheid. Vocht kan invloed hebben op de luchtwegen en er kunnen allergische reacties ontstaan door de ongezonde leefomgeving. Dit wilt u uiteraard voorkomen.
Meer verhalen
Soorten dakisolatie
Huisverbeteringsadvies voor nieuwe huiseigenaren
Stappenplan voor montage van raamdorpels