Voor een klusser is een stevig paar werkschoenen onmisbaar. De werkschoenen zorgen voor stabiliteit aan je voeten, bieden beschermen tegen zware materialen, enzovoorts. Werkschoenen zijn er in verschillende soorten en modellen. Denk aan de veiligheidscategorie waarbinnen de werkschoenen vallen en het verschil tussen een hoge en lage werkschoen. Op deze pagina vind je meer informatie over de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van nieuwe werkschoenen.
1. Veiligheidsklasse van een werkschoen
Werkschoenen worden onderverdeeld over verschillende veiligheidsklassen. In de meeste gevallen kiest men voor een werkschoen uit categorie S1, S2, of S3. Je kunt echter ook naar modellen uit categorie S4 en S5 kijken. Van deze veiligheidsklassen vormt S1 de basis. Kies je voor een schoen uit klasse S2, dan profiteer je van een verbeterde weerstand tegen water. Helemaal waterdicht zijn de schoenen niet. Hiervoor kun je terecht in categorie S4 en S5.
2. Veiligheidsschoen of veiligheidslaars
Een ander belangrijk aandachtspunt is het verschil tussen een veiligheidsschoen en een veiligheidslaars. Veiligheidslaarzen worden namelijk ook gezien als een speciaal type veiligheidsschoen. Onder meer in het ziekenhuis kiest men vaak voor een veiligheidslaars. Datzelfde geldt voor slachterijen. Bepaal op basis van de werkzaamheden die je verwacht uit te voeren, welke type veiligheidsschoen het meest geschikt is voor je.
3. Model van de veiligheidsschoen
Belangrijk is de stabiliteit die een veiligheidsschoen je biedt bij de uitvoering van werkzaamheden. Het model veiligheidsschoen moet passen bij het formaat van je voet. Kies bijvoorbeeld tussen een smalle schoen en een wat breder model. Zou de schoen niet goed aansluiten op de vorm van je voet, dan is de kans op irritaties aan je huid groot. De schoen zorgt voor wrijving, wat onder meer blaren kan veroorzaken. Een merk dat bekend staat om de comfortabele pasvorm is Puma. Het kiezen voor Puma werkschoenen is dan ook vaak een goede beslissing.
4. Schoenen voor binnen en buiten
Eerder las je al dat sommige werkschoenen waterafstotend zijn, terwijl andere schoenen dat niet zijn. Bepaal vooraf of je klussen in een vochtige omgeving verwacht uit te voeren. Misschien stel je klussen standaard uit wanneer het regent. In zo’n geval is het niet direct noodzakelijk dat een schoen waterdicht is. Ook zit er een verschil in het profiel van de zool bij schoenen voor binnen en buiten.
Meer verhalen
Linnenkleuren in het najaar.