Wanneer u ramen moet uitzoeken voor uw nieuwe woning, of gaat u uw woning renoveren en moeten er een aantal verschillende ramen vervangen worden? Dan hebt u keuze uit heel veel verschillende soorten glazen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. De keuze die u maakt is afhankelijk van de locatie en de functie van het raam. Er zijn veel verschillende soorten op de markt die wij, in samenwerking met Glaszetter Lunzen uit Apeldoorn, voor u op en rijtje hebben gezet met hun functie erbij. Zo weet u welke soorten glas er op de markt zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Enkelglas
Enkelglas is een enkel raam en zal niet zorgen voor meer isolatie. Dit is geschikt voor in een deur binnen in huis, of voor in een bovenlicht. Voor een raam in het raamkozijn kunt u beter voor isolerende ramen kiezen, deze houden de warmte van binnen beter vast.
Dubbelglas
Dubbelglas is een raam dat uit twee glasplaten bestaat en zorgt ervoor dat de warmte beter in huis blijven. Tussen de twee glasplaten zit droge lucht om zo minder warmte door te laten. Dit is een variant die heel veel voorkomt in woningen.
HR
Hoog rendement isolatieglas, dit zijn glazen die een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Dit komt mede doordat er een edelgas tussen de glasplaten zit en er een coating over de buitenzijde van de ramen is gespoten. Dit edelgas en de coating zorgen ervoor dat de warmte van binnen wordt weerkaatst naar binnen toe. Er zal aanzienlijk minder warmte verdwijnen door de HR beglazing. De HR beglazing zijn er in verschillende varianten, de HR, HR+ en de HR++. Hoe meer plusjes erachter staan, hoe beter ze isoleren.
Gehard glas
Deze variant van veiligheidsglas is 5 keer zo sterk als gewoon glas en kan beter tegen grotere temperatuur verschillen. Wanneer het breekt, wat niet vaak voorkomt, zal het in allemaal kleine en onscherpe stukjes uiteen vallen.
Gelaagd glas
Dit is een ander soort veiligheidsglas dat uit twee glasplaten bestaat met daartussen een taaie plastic folie. Wanneer het raam barst zorgt deze taaie folie ervoor dat alles op zijn plek blijft. Er zullen geen gevaarlijke glasscherven op de grond komen, maar alles zal op zijn plek blijven. Er zullen geen gaten ontstaan, maar zelfs na een breuk blijft het raam één geheel.
Draadglas
Draadglas is ook een vorm van veiligheidsglas, maar wordt minder toegepast. Door de beglazing zitten ingelegde stalen draden. Bij een breuk in het glas blijft alles bijeen, maar wanneer het te maken krijgt met een grotere stootbelasting kan er wel een opening ontstaan. Dit kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Het draadglas wordt om deze redenen niet in woningen geplaatst.
Melkglas
Melkglas heeft en opalen toplaag met een heldere onderlaag. Het is hierdoor onmogelijk om door het glas heen te kijken. Toch laat het gelijkmatig licht door, waardoor er geen schaduw zal ontstaan. Doordat melkglas niet doorzichtig is, kan het op verscheidene plaatsen in het huis geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan de douche, niemand kan naar binnen kijken en er komt toch licht binnen.
Koninklijk glas in lood
De Oranjes hebben een lange geschiedenis met glas in lood dat in zestiende eeuw begon. De Oranjes gaven diverse kunstwerken weg aan kerken in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. In veel kerken vind je tegenwoordig glas in lood kunstwerken terug dat de Oranjes afbeeldt.
Het was een lange traditie van de Oranjes om gebrandschilderde glas in lood te schenken en het werd andersom ook vaak aan hun geschonken. Door de Oranjes werd glas in lood dan ook heel populair. In de zeventiende en achttiende eeuw gebruikten veel mensen ook glas in lood in hun huizen als een symbool van status. In Nederland zijn er tegenwoordig dan ook nog veel woningen dat deuren of ramen met glas in lood hebben.
Glas in lood voor moderne woningen
Glas in lood was een lange tijd uit de mode en het verdween vrijwel uit de straatbeeld. Als mensen nu aan glas-in-lood denken dan denken ze vaak aan kerken, dit is de laatste jaren wel aan het veranderen. Tegenwoordig kiezen veel mensen namelijk ook voor glas in lood in hun woning. Het is bijvoorbeeld tegenwoordig heel populair om glas in lood in de badkamer of keuken te gebruiken. Het geeft een unieke uitstraling aan de woning en de lichtinval is werkelijk schitterend. De glas in lood ramen worden voor particulieren in ateliers gemaakt, waar ze de glas in lood ook zandstralen en zich bezig houden met etsen van glas.
Het is tegenwoordig ook betaalbaar geworden om glas in lood te laten plaatsen en het is niet meer enkel voor de rijke onder ons.
Glas in lood op maat laten maken
Bij een glasatelier kun je glas in lood ramen of deuren laten maken op maat. De glas in lood kan volledig op maat worden gemaakt en het word ook door experts geplaatst. Het plaatsen van glas in lood moet ook wel door experts gebeuren, want in tegenstelling tot normale glas is glas in lood heel zwaar. De plaatsing ervan moet heel nauwkeurig gebeuren, zodat het nog lang mee kan gaan.
Restauratie van glas in lood
Als je al glas in lood in huis hebt en het is beschadigd dan kun je ook terecht bij een ateliers. Bij een atelier kunnen ze glas in lood weer restaureren tot zijn oorspronkelijk staat, door bijvoorbeeld gebruik te maken van verouderingsprocessen.
Meer verhalen
Dé perfecte tuinmeubelen voor je zomer
Genoeg laadpalen in de buurt
Hot chocolate kopen om zelf te maken? Wij geven een aantal tips!