Kachels geven aan de huiskamer of de woonkeuken een prettige sfeer. Een plek waar je even heerlijk bij gaat zitten. Een kachel is meestal geschikt voor één soort brandstof, op de allesbrander na. Voor welke kachel ga jij?
Een houtkachel
De meest tot verbeelding sprekende kachel is toch wel de houtkachel. Zoals de naam al doet vermoeden, stookt de kachel op hout. Deze kachel wordt meestal gebruikt als extra verwarming. Een houtkachel bevat een deurtje waardoor je geen rond spattende vonkjes heb, wat bij een open haard natuurlijk wel voor kan komen.
Haardkachel
Een haardkachel hangt een beetje tussen een open haard en een kachel in. Het is een vrijstaande kast, dus is niet aan een bepaalde plek gebonden. Verder heeft het meer weg van een open haard. De kachel stookt dus ook op hout en is meestal gemaakt van staal of gietijzer.
Tegelkachel
In landen als Duitsland en Oostenrijk is de tegelkachel populair. Ook in vroeger tijden kwam de tegelkachel veel voor. Een tegelkachel is een afgesloten geheel, wat wordt opgebouwd met een steenachtig materiaal. Hij stookt op hout en geeft langzaam de warmte af. Een tegelkachel kan zelfs de hele woning verwarmen en zelfs voor de vloerverwarming voor de warmte zorgen.
Speksteenkachel
Een speksteenkachel stookt meestal ook op hout. Het unieke aan deze kachel is de uitvoering met speksteen. Hierdoor wordt de warmte nog heel lang vastgehouden. Zodat je dus nog van de warmte kan genieten terwijl de kachel al langer uitstaat. In principe valt de speksteenkachel onder de tegelkachels, maar heeft dus het grote voordeel van het langer vasthouden van de warmte.
Allesbrander
Een allesbrander is geschikt om meerdere soorten brandstof te gebruiken, zoals turf, hout en steenkool. Hoewel de naam dit niet doet vermoeden, mag je ook in een allesbrander niet alles verbranden. Doe dit ook niet, want daarmee kan je onveilige situaties creëren voor zowel jouzelf als voor het milieu.
Meer verhalen
Koekoeksklokken: een unieke combinatie van vakmanschap en traditie
Wat houdt een inboedel ontruiming in?
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?