Notice: Functie _load_textdomain_just_in_time werd verkeerd aangeroepen. Vertaling laden voor het newsium domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /home/pftt376251/domains/atmyhome.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Inboedelverzekering: verzekering van de kleine lettertjes -
januari 15, 2025

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Inboedelverzekering: verzekering van de kleine lettertjes

Doorgaans zijn de verschillen in verzekeringen niet zo heel erg groot meer dan vroeger. Dat ligt anders bij de inboedelverzekering, en dat is een complexe verzekering vooral. Wie wil overstappen van verzekeraar doet er zeer verstandig aan verder te kijken dan alleen de prijs. Bij geen enkele andere verzekering zijn de polisvoorwaarden zo belangrijk. Steeds is de vraag wat wel en wat niet bij de dekking van de verzekeraar behoort. Het is de mensen tegenwoordig gemakkelijk gemaakt wat betreft het vaststellen van de verzekerde som. Dit gebeurt meer en meer met de inboedelwaardemeter, een tool die elk jaar opnieuw beschikbaar wordt gesteld door de Bond van Verzekeraars. De verzekeraars zelf werken ook vooral op basis van deze inboedelwaardemeter.

Wat wordt onder de inboedel verstaan?

Wie het over de inboedel wil hebben zal eerst moeten weten wat de inboedel dan precies is en wat het precies inhoudt. Welnu dit zijn alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding van de verzekerde gerekend kan worden. Ook kleine huisdieren, bromfietsen, fietsen, aanhangwagens, tuinaanleg, vaartuigen en accessoires vallen net als motorrijtuigen onder de inboedel. Of ze allemaal verzekerd zijn met de inboedelverzekering is weer iets anders. Wat zeker niet tot de inboedel gerekend wordt is geld, net als waardepapieren. Dat geldt ook voor zaken die je thuis hebt voor handelsdoeleinden. Behalve de bromfiets vallen ook verschillende motorrijtuigen niet onder de inboedel.

 

Sluit je een inboedelverzekering af dan kun je doorgaans kiezen uit twee verzekeringen. In eerste instantie is dat een extra uitgebreide inboedelverzekering. Deze verzekering wordt het vaakst afgesloten en geldt dan ook als de standaard verzekering. Je kunt je ook allrisk laten verzekeren. In dat geval ben je zoals men dat noemt verzekerd voor alle onheil van buiten. Dit zal wel een hogere prijs zijn, dan de standaard verzekering.

Waar bevindt de inboedel zich precies?

Daarmee ben je er echter nog niet. De dekking is ook nog weer eens afhankelijk van de plaats waar de inboedel zich bevindt.  Daarbij wordt nadrukkelijk verschil gemaakt tussen de woning, in trappenhuizen, de buitenkant van het huis en de spullen die onder een afdak geplaatst zijn, op het balkon staan of in de tuin een plek gekregen hebben. Wat betreft de plaats van de inboedel en de verzekeringen gelden de verschillen met name. Is bij de ene verzekeraar alles in de tuin verzekerd, dan hoeft dat niet bij de andere verzekering zo te zijn. Daarom is het zo belangrijk om goed naar de polisvoorwaarden te kijken, voordat je een verzekering afsluit.

Wat is de waarde van je spullen in je huis?

Wat ook belangrijk is binnen de wereld van de inboedelverzekering is de waarde van het verzekerde. Er moet een verzekerde som bepaald worden. Deze verzekerde som is belangrijk omdat dit het bedrag is waarvoor de verzekerde zijn inboedel wil verzekeren bij de verzekeraar. Dat is het ook omdat hiermee ook meteen het maximum bekend is dat een verzekeraar uit zal keren in het geval van calamiteiten, bovendien bepaalt de hoogte van de verzekerde som ook de hoogte van de premie die je maandelijks afdraagt. In principe verzeker je met de inboedelverzekering de nieuwwaarde van je spullen. Dit gaat echter alleen op voor spullen waarvan de waarde nog boven de 40 procent van die nieuwwaarde ligt. Dit is zeker als het gaat om elektrische apparatuur al snel niet meer het geval. Verder is zeker dat als het gaat om brommers, aanhangwagens, vaartuigen en zaken die aan het gebruik onttrokken zijn slechts tegen de dagwaarde vergoed worden door de verzekeraar.inboedel verzekering afsluiten

 

Laat een taxateur komen of gebruik de inboedelwaardemeter

Bij de vaststelling van de verzekerde som is het ondoenlijk om de waarde van al je spullen in kaart te brengen. Daarom maken mensen vaak gebruik van een taxateur die de inboedel komt taxeren maar vaker nog van de inboedelwaardemeter. Deze inboedelwaardemeter wordt door de verzekeraar verstrekt. Als verzekerde hoef je slechts de leeftijd van de kostwinner in te vullen, samen met de gezinssamenstelling, de oppervlakte van het huis  en de netto maandinkomsten. Aan de hand van verschillende gemiddelden wordt vervolgens een verzekerde som vastgesteld. Deze waarde inboedelmeter heeft als voordeel dat je niet snel onderverzekerd zult zijn, terwijl oververzekering aan de andere kant op de loer ligt. Dit zou ook zonde zijn, want in dat geval betaal je elke maand teveel geld.

Samengesteld door de Bond van Verzekeraars

Elk jaar opnieuw wordt door de Bond van Verzekeraars een nieuw formulier gemaakt, een formulier die voldoet aan de eisen van deze tijd. Door slimme programma’s kan aan de hand van het ingevulde al snel een gemiddelde som vastgesteld worden. Enige nadeel aan de waardemeter is de kans op oververzekering. Voor de verzekerde is het gemakkelijk en bij aanschaf van nieuwe spullen hoef je bovendien geen wijziging aan te brengen. In de gehele wereld van de inboedelverzekeraars speelt het formulier een leidende rol. Het is de leidraad waarmee de meeste verzekeraars hun verzekeringen opstellen. Bovendien is het goedkoper dan wanneer je een taxateur langs laat komen. Dat kost vaak weer meer geld en dat is niet de bedoeling uiteraard. Overigens klinkt waardemeter erg chique, in werkelijkheid is het gewoon een formulier dat je op kunt vragen bij de verzekeraar, dus zo chique is het niet. Sterker nog vaak krijg je het al toegezonden als je een verzekering aan wilt gaan bij een verzekeraar.

Vergelijk de inboedelverzekering niet alleen op basis van de maandelijkse premie

Natuurlijk kun je andere verzekeringen vaak op basis van de prijs wel vergelijken, voor een inboedelverzekering gaat dat niet op. Een autoverzekering bijvoorbeeld, is vaak van hetzelfde: WA, beperkt casco of volledig casco. Meer smaken zijn er niet. Wil je inboedelverzekeringen vergelijken, dan is het zaak de polisbladen bij de hand te hebben en na te lopen wat wel en wat niet gedekt is. Nergens anders zullen, hoe klein soms ook, verschillen in voorwaarden zijn als bij de inboedelverzekering. En iets belangrijks als de inboedelverzekering selecteer je niet alleen op basis van prijs. Daarmee doe jij je eigen huisraad ernstig tekort.

Inboedelverzekering vergelijken? Dat doe je natuurlijk op Diks.nl!