Heb je het vermoeden dat je een lekkage hebt in jouw woning? Dan is het zaak de lekkage zo snel mogelijk op te sporen om verdere schade te voorkomen. Soms is een lek alleen niet direct zichtbaar. Dit komt doordat veel leidingen zich achter de muur of onder de grond bevinden. In het verleden was er vrijwel altijd hak- en breekwerk nodig om de lekkage op te sporen. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarbij je een lekkage kunt opsporen zonder de vloer of muren open te breken. Een voorbeeld hiervan is: ultrasone detectie.
Hoe werkt ultrasone detectie
Voor het uitvoeren van een ultrasone detectie heb je specialistische apparatuur nodig. Hiervoor kun je terecht bij een lekdetectiespecialist of een loodgieter. Deze apparatuur maakt gebruik van geluidsgolven, waardoor de specialist heel precies de locatie van het lek kan opsporen. Op het schermpje kan hij vervolgens tot op de millimeter zien waar het lek zich bevindt. Het detecteren gaat door middel van een zender en een ontvanger. De zender zendt ultrasoon geluid uit door de gehele woning en de ontvanger pikt dit op. Als mens kun je deze geluiden niet horen, waardoor dit ook niet schadelijk is voor je gehoor. De plek waar de ontvanger het meeste geluid opvangt, is waarschijnlijk de plek waar de lekkage zich bevindt.
Waarom ultrasone detectie
Met een ultrasone detectie kun je dus heel precies en eenvoudig een lek opsporen. Doordat het lek zo nauwkeurig opgespoord kan worden, hoeft er bij de reparatie slechts een heel klein gedeelte van jouw vloer of muur opengebroken te worden. Dit scheelt je vervolgens in de reparatiekosten van het lek, aangezien het minder tijd, materiaal en geld kost om een klein oppervlak te repareren.
Wat kost een ultrasone detectie?
Het laten uitvoeren van een lekdetectie kost gemiddeld tussen de €300 en €500 incl. arbeidsloon, btw en een uitgebreide rapportage. De prijs is daarbij afhankelijk van de tijd die het kost om het lek te vinden. Sommige specialisten staan er ook voor open om van tevoren een vast bedrag af te spreken. In de meeste gevallen worden de kosten voor een lekdetectie vergoedt door de woonverzekering.
Vergoeding vanuit verzekering
Voor het laten uitvoeren van een lekdetectie heb je meestal recht op een vergoeding vanuit de opstal – of inboedelverzekering. Dit komt doordat waterschade onder de brandverzekering valt. Het is daarbij wel van belang dat het lek niet zichtbaar was. In de regel geldt namelijk: hoe zichtbaarder het lek, hoe minder recht je hebt op een vergoeding. Het is daarom altijd goed om even te controleren wat jouw verzekering wel en niet vergoed bij het laten uitvoeren van een lekdetectie.
Meer verhalen
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?
Het kopen van een huis in Amsterdam: Tips, overwegingen en het avontuur van het vinden van jouw ideale thuis
Wanneer is het niet toegestaan om een woning te verhuren in Utrecht?